Piece Hall’s copper clad cafe is approved

editorial image
38
Have your say

PLANS to build a copper-clad cafe on the outside of Halifax Piece Hall have come in for criticism.

“Knocking down walls and adding a box with a copper front certainly won’t enhance the building,” Coun Martin Peel Con, Sowerby Bridge) told Calderdale Council Planning Committee.

Objector David Cant said the proposal would mean removing the back walls of 15 units.

“I support adapting the Piece Hall but to demolish so much to provide access to the extension is unnecessary,” he said.

The committee was told that the four storey building to provide space for two restaurants and meeting rooms beside Square Chapel spire will be “clad entirely in copper”, which will eventually turn green.

This is designed to address concerns regarding the use of another type of brickwork next to the chapel and to keep it as ‘low key’ as possible.

Councillors were told that the extension was vital to provide additional commercial space to complement the £19 million scheme for restoring the Piece Hall and turning it into an Italianate town square.

The Georgian Group had expressed concern about the design of the extension, the new paving around the edges of the central courtyard and asked for the planned water features to be scrapped.

The committee approved the revised plans reflecting concerns raised by English Heritage to minimise its impact. The extension will not be visible from the courtyard.